logo

Buğra Ayan ile Söyleşi

Buğra Ayan ile Söyleşi

Nedir bu Bitcoin mevzusu ve bu kitabı neden yazdınız?

 “Bitcoin mevzusu” olarak ünlenen ama arka planında önemli bir teknolojiyi de barındıran bu konudaki konuşmalarda sıklıkla duyduğumuz bazı ifadeler var: “Değişime ayak uydurun”, “Fırsatı kaçırmayın.” Bir yandan bunları duyarken diğer yandan da “Bitcoin Borsası Dolandırıcılığı”, “Bitcoin İntiharı” gibi haberlere denk geliyoruz. Her şey bir toz bulutu gibi. Üniversite öğrencileriyle yaptığımız blok zincir konuşmalarının başlangıcında şu soruyu sorarım: “Kripto para denildiğinde aklınıza ne geliyor?” Katılımcıların verdikleri cevaplar ortadaki karmaşık tabloyu gösterir: Zengin olmak, dolandırıcılık, geleceğin teknolojisi, internetin geleceği, balon, lale spekülasyonu, vesaire. Peki tabloyu nasıl daha berrak hale getireceğiz sorusu üzerine bu kitabı yazma ihtiyacı doğdu.

 

Dijitale bu ilgi nerden geliyor? İnternetin geçmişiyle bugününü kıyaslarsanız neler söyleyebilirsiniz?

1989 yılında Erzurum’da doğdum ve internetin başlangıcı olarak tabir edilen 90’ların sonu ve 2000’lerin başına doğru kullanıcı oldum. İlk internet sitemi on iki, ilk forumumu on üç yaşında açtım. Bugün, aklımın kestiği kadarıyla internet hakkında yapılan yorumları hatırlıyorum. Biri interneti çok önemli bulurken bir başkası “deccal” olarak görebiliyordu. Ciddi fikir ayrılıkları vardı. Bu tablo tüm dünyada da aynıydı. ABD’de bir televizyon programında e-postayı tanıtan kişiye sunucu, “Bu ne işimize yarayacak?” diyerek onu alay konusu yapmaya çalışabiliyordu. Gelecekte e-ticaretin yüz milyon dolarlara çıkabileceğiyle ilgili fikirleri önemli basın organları tiye alabiliyordu. Hatta, köşe yazarları internetin sadece kumar ve porno için olduğu veya hiçbir insanın internete kredi kartı bilgilerini vermeyeceğine dair açıklamalar yapabiliyorlardı. Bugünden 1990’ların internet sitelerine bakıldığında kaotik bir ortam olduğu ve bu yazarların nispeten doğru olduklarını söyleyebiliyoruz. Fakat yanıldıkları nokta geleceğe dair keskin tahminler yapmalarıydı.

 

Bitcoin’de de bu türden tahminler görüyoruz.

Evet, işte bu noktada çözüm olarak tek bir şey var: “Dijital Varlık Okur-Yazarlığı”. Maziye baktığımızda Web 1.0 için internet okur-yazarlığı, Web 2.0 için sosyal medya okur-yazarlığı kavramları tanıdık gelecektir. Web 3.0 için ise dijital varlık okur-yazarlığı söz konusu. Bu sözlük de bunun küçük bir parçası olabilirse ne mutlu.

 

Kitapta A’den Z’ye her şey mevcut. Ayı piyasası, balinalar, BTC, TRX... Bu çok büyük bir çalışma. Çalışma metodunuzdan bahseder misiniz?

Sözlükte Web 3.0 ve onun doğuracağı dijital varlık devrimini daha iyi görebilmek adına yüzlerce kavrama ve açıklamasına yer verdik. Çalışmada Gemini, Coinbase, Binance Academy başta olmak üzere birçok platformdan faydalandık. Bazı kavramlar ilk kez Türkçeye çevrildiği için yıllar içinde değişebilir. Fakat o kavramın doldurduğu teknolojik veya sosyal boşluğu net bir şekilde paylaşabildiğimizi düşünüyorum.